Włosy stanowią nie tylko element naszej urody, ale również odbicie stanu zdrowia organizmu. Jeśli zauważasz, że Twoje włosy stają się cieńsze, matowe i bardziej podatne na wypadanie, może to być sygnałem, że warto zbadać swój poziom ferrytyny – ważnego wskaźnika wysycenia organizmu żelazem.
Ferrytyna – ważny wskaźnik w badaniach laboratoryjnych
Ferrytyna to białko, które odpowiada za magazynowanie żelaza, czyli gromadzenie jego zapasów. Zbadanie poziomu ferrytyny określa wysycenie organizmu żelazem, czyli całkowity poziom żelaza w tkankach, a nie tylko w krwiobiegu.
Związek niskiego poziomu ferrytyny z wypadaniem włosów jest udowodniony w badaniach klinicznych. Większość badań wskazuje na korelację niedoboru żelaza z łysieniem telogenowym, androgenowym, androgenowym typu kobiecego (FPHL) oraz plackowatym (Park SY, 2013).
Dlaczego niedobór żelaza (i ferrytyny) powoduje wypadanie włosów?
Główną funkcją żelaza w organizmie jest magazynowanie i transport tlenu. Wskutek niedoborów dochodzi między innymi do niedotlenienia tkanek. Kiedy poziom żelaza jest zbyt niski, organizm zabiera je z mieszków włosowych na użytek bardziej potrzebnych procesów niż wzrost włosów, np. do produkcji krwinek czerwonych.
Niedobór żelaza może powodować zmiany w cyklu włosowym, których mechanizmy nie są jeszcze do końca poznane. Najprawdopodobniej duży wpływ na mieszek włosowy ma białko regulujące absorpcję żelaza – hepcydyna, która pobiera je z mieszka włosowego, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu.
Optymalny poziom ferrytyny w wynikach badań
Widełki normy laboratoryjnej są bardzo szerokie. Sami naukowcy nie są zgodni co do minimalnego poziomu ferrytyny przy hamowaniu łysienia, jednak na podstawie wielu badań oraz opinii praktyków można uznać, że dla kobiet:
- poziom minimalny, aby możliwe było odwrócenie skutków wypadania, rozpoczyna się od 40 ng/ml,
- poziom najbardziej optymalny dla wzrostu włosów i trwałego zahamowania nadmiernego wypadania to około 70 ng/ml,
- poziom, który jest optymalny dla włosów u osób z chorobami tarczycy to nawet 90 ng/ml.
UWAGA!
Powyższe wartości dotyczą norm laboratoryjnych 13-150 (laboratorium Diagnostyka), jeśli norma wynosi 10-291 (np. laboratorium ALAB), wartość optymalnego wyniku odpowiednio się zwiększa.
Jakie są przyczyny niskiego poziomu ferrytyny?
FAKTYCZNIE NISKA PODAŻ ŻELAZA W DIECIE
Jesteś na diecie wegetariańskiej albo wegańskiej, którą ułożyłaś sobie sama, bez pomocy dietetyka i podejrzewasz, że samo odstawienie mięsa i produktów odzwierzęcych nie do końca sprawiło, że Twoja dieta jest dobrze zbilansowana? Prawdopodobnie należysz do tej grupy.
Jeżeli z różnych przyczyn chcesz się żywić w ten sposób, zasięgnij porady specjalisty, który pomoże Ci ułożyć jadłospis, dzięki któremu nie nabawisz się niedoborów, nie tylko żelaza, ale również witamin, jak np. witamina B12, która znajduje się wyłącznie w produktach odzwierzęcych.
Niedobór żelaza może wystąpić również przy diecie zawierającej mięso, ale charakteryzującej się małą gęstością odżywczą. Słodkie bułki, pizza, chipsy, batony, a warzywa w postaci pomidora do kanapki i sałatki do obiadu. Brzmi znajomo? Bardzo możliwe, że masz niedobory żelaza, ale również niedobory białka.
Zwróć uwagę również na sytuacje, gdzie mamy zwiększone zapotrzebowanie na żelazo, takie jak okres intensywnego wzrostu (nastolatki) czy ciąża i laktacja. W tych sytuacjach musisz zwrócić szczególną uwagę na to czy masz w swojej diecie produkty będące źródłami żelaza w większej niż dotychczas ilości.
ZBYT NISKI POZIOM KWASU SOLNEGO W ŻOŁĄDKU – HYPOCHLORHYDRIA
Występuje często u osób przyjmujących leki z grupy inhibitorów pompy protonowej (IPP), u osób z chorobą refluksową żołądka, zmagających się ze zgagą, wzdęciami, gazami oraz przy innych problemach gastrycznych. Pojawia się po długotrwałym stosowaniu antybiotyków, spożywaniu alkoholu czy paleniu tytoniu. Sprzyja mu żywność wysokoprzetworzona, bogata w cukier. Niski poziom kwasu solnego jest charakterystyczny dla osób żyjących w przewlekłym stresie, gdzie blokowanie kwasu odbywa się przy udziale hormonów. Bardzo często niski poziom kwasu solnego spowodowany jest niedoborami cynku.
ZESPÓŁ UPOŚLEDZONEGO WCHŁANIANIA Z NIEDOBOREM ENZYMÓW TRAWIENNYCH
Zazwyczaj idzie w parze z niskim poziomem kwasu żołądkowego. Towarzyszą temu podobne problemy gastryczne jak wyżej: wzdęcia, gazy, zgaga, refluks. Niedobór enzymów powoduje, że zamiast przyswoić niezbędne mikro i makroelementy, organizm je wydala.
NIECELIAKALNA NADWRAŻLIWOŚĆ NA GLUTEN
Charakteryzuje się występowaniem konkretnych objawów po spożyciu glutenu, jednak nie jest to genetycznie uwarunkowana celiakia. Zazwyczaj problem przy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten dotyczy pszenicy, a objawy dotykają nie tylko żołądka (uczucie pełności, wzdęcia, bóle brzucha), ale również skóry (zaostrzanie się objawów AZS, ŁZS, łuszczycy) oraz zaburzeń nastroju (uczucie zmęczenia, bóle głowy), jednak nie jest to regułą.
ZABURZENIA MIKROBIOTY JELITOWEJ
Do zaburzeń mikrobioty jelitowej przyczyniają się: przerost bakterii patogennych, przerost candidy, występujące parazytozy (infekcje pasożytnicze). Częstą infekcją, która „zjada” potrzebne nam żalazo, mimo dostarczania go w sporej ilości w diecie jest bakteria helicobacter pylori oraż pasożyt giardia lamblia. Zaburzeniom mikrobioty jelitowej najczęściej towarzyszą podobne problemy gastryczne jak przy niedoborze kwasu solnego, enzymów trawiennych czy nadwrażliwości na gluten.
Każdy przyjęty w życiu antybiotyk odbija się na zmianie składu mikrobioty jelitowej na niekorzyść.
Zaburzenia mikrobioty objawiają się nie tylko niskim poziomem żelaza, bardzo często mają również wpływ na pojawienie się wielu objawów na skórze, również owłosionej głowy.
CHOROBY ZAPALNE JELIT, SIBO
Wszystkie te schorzenia wymagają diagnostyki i odpowiedniego postępowania dietetycznego i terapeutycznego. Jeżeli masz jakiekolwiek problemy ze strony układu pokarmowego – nie czekaj, zgłoś się do specjalisty i szukaj pomocy, zyska na tym nie tylko Twój brzuch, ale również włosy i skóra.
UTRATA KRWI
Kiedy tracisz krew, tracisz także część żelaza zawartego w niej, co obniża poziom ferrytyny. Przykładem sytuacji, w której to może wystąpić, są obfite miesiączki, gdzie kobiety tracą więcej krwi niż zazwyczaj w trakcie cyklu menstruacyjnego, ale też schorzenia ginekologiczne takie jak mięśniaki macicy.
Również krwawienia w chorobach układu pokarmowego czy krwawienia pourazowe mogą prowadzić do obniżenia poziomu ferrytyny, ponieważ organizm musi zużyć zapas żelaza, aby zrekompensować utratę krwi.
Jak podnieść poziom ferrytyny?
ZANIM ZACZNIESZ SUPLEMENTOWAĆ ŻELAZO – ZNAJDŹ PRZYCZYNĘ OBNIŻONEGO POZIOMU FERRYTYNY
Szukanie zacznij od sprawdzenia, czy zaopatrujesz swoje codzienne zapotrzebowanie na żelazo, które wygląda następująco:
- dla kobiet od 13 do 18 roku życia – 15 mg,
- dla kobiet do 50 roku życia – 18 mg,
dla kobiet powyżej 50 roku życia – 10 mg, w ciąży – 27 mg, - dla mężczyzn – 10 mg.
Odpowiedz sobie na pytanie, czy spożywasz w ogóle produkty, które są źródłem żelaza, takie jak podroby, mięso czerwone, jaja, ryby, a jeśli stosujesz dietę roślinną: kakao, pestki dyni, sezam, mak, pietruszka, fasola, jarmuż, szpinak czy tofu?
W wielu przypadkach (śmiem twierdzić nawet, że w większości) doustna suplementacja żelaza będzie szkodliwa! (zaburza mikrobiotę jelitową, generuje stres oksydacyjny – nadmiar żelaza tworzy wolne rodniki hydroksylowe i uszkadza tkanki poprzez reakcje oksydacyjne i działa prozapalnie!)
WESPRZYJ SIĘ KONIECZNIE DIETĄ
Jeśli masz niski poziom ferrytyny, warto skorzystać z wsparcia dietetycznego. Oto niektóre źródła żelaza, które możesz uwzględnić w diecie:
- Czerwone mięso – jest bogate w hemowe żelazo, które jest łatwiejsze do wchłonięcia przez organizm.
- Szpinak – to źródło niehemowego żelaza, które jest dobre dla wegetarian, ale przy dużych niedoborach może być niewystarczające.
- Nasiona dyni – są bogate w żelazo, a także inne cenne składniki odżywcze.
- Jaja – zawierają zarówno żelazo, jak i białko, które wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza.
- Sok z pokrzywy – jest dobrym źródłem żelaza.
WPROWADŹ POMOCNE SUPLEMENTY
Jeśli dowiedziałaś się, że Twój poziom ferrytyny jest zbyt niski, istnieją sposoby, aby go skutecznie podnieść. Oprócz diety bogatej w żelazo, warto rozważyć suplementację.
Poniższe suplementy wprowadzone mądrze i poprzedzone odpowiednią diagnostyką – mogą znacznie pomóc.
- Laktoferyna – jest białkiem ułatwiającym wchłanianie żelaza. Oprócz wspomagania wchłaniania żelaza, laktoferyna działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalanie i wspomaga działanie układu odpornościowego. Może również zmieniać skład sebum, co jest korzystne w przypadku trądziku lub łojotoku. Zalecana dawka to 150-250 mg, najlepiej do posiłku.
Polecane suplementy z laktoferyną
BLF
Jarrow Formulas
kup na iherb – tu jest najtaniej!
Healthlabs
link do zakupu u producenta (z kodem HSTHERAPY10 – 10% zniżki na stałe)
Laktoferyna + nukleotydy + witamina C Norsa Pharma
link do zakupu u producenta (z kodem HSTHERAPY – 10% zniżki na stałe)
- L-lizyna
https://pl.iherb.com/pr/Now-Foods-L-Lysine-500-mg-250-Capsules/661?rcode=KZL966
- Lactobacillus plantarum 299v (Sanprobi IBS)
Ten szczep probiotyczny zwiększa wchłanianie żelaza aż o 45%. Dodatkowo odżywia nabłonek jelitowy i uzupełnia korzystną mikrobiotę jelitową. Przyjmuj 2 kapsułki dziennie, na czczo lub do posiłku.
porównaj na ceneo 2×20 kaps.
porównaj na ceneo 20 kaps.
- Colostrum – cudowna substancja, która w swoim składzie zawiera m.in. wyżej wymienioną już laktoferynę. Oprócz tego, jest naturalnym “regeneratorem” bariery jelitowej, posiada ponad 250 aktywnych biologicznie składników, głównie białkowych, ale też soli mineralnych, witamin; ma silne właściwości przeciwmikrobiologiczne, immunoregulujące, regenerujące dla nabłonka jelitowego.
Najlepsze colostrum na rynku polskim to firma Genactiv. Wszystkie ich produkty możesz zakupić o 15% taniej z kodem HSTHERAPY15.
Colostrum przyjmuj w dawce min. 500 mg dziennie. Tu znajdziesz link do sklepu Genactiv: https://genactiv.pl/collections/colostrum Pamiętaj, że takie produkty jak suplementy najlepiej jest kupować na stronach producenta. Masz tutaj pewność, że są oryginalne i świeże.
- Witamina C
Może już słyszałaś, że żelazo wchłania się lepiej z witaminą C? To popularna prawda i bardzo ważna witamina przy niedoborach żelaza. Powinniśmy dostarczać jej odpowiednią ilość w codziennej diecie, ale jeśli zmagasz się z anemią z niedoboru żelaza i ferrytyny, dołóż do swojej suplementacji witaminę C przynajmniej czasowo. Efekty takiego działania są dużo lepsze.
Jakie suplementy z witaminą C polecam?
Healthlabs
link do zakupu u producenta, przyjmuj do posiłku, w którym są źródła żelaza
Natur Activ
Natur C Activ- witamina C naturalna – stosuj jak wyżej, do posiłku z żelazem, najlepiej w formie hemowej, czyli z mięsem
Norsa Pharma
link do zakupu u procudenta – witamina C w wysoce stabilnej formie estrowej Norsa Pharma – przyjmuj 1 kapsułkę dziennie
- FeMe
FeMe z Health Labs to świetna propozycja, która łączy w sobie dobrze przyswajalną i delikatną dla układu pokarmowego formę żelaza, naturalne źródła witaminy C, laktoferynę, cynk, ekstrakt z liści pokrzywy, który sam jest dobrym źródłem żelaza oraz witaminę B12 i metylowaną formę kwasu foliowego. Ten suplement to takie 3 albo 4w1 pomocne przy anemii. W praktyce gabinetowej mojej i mojego zespołu, poprawił już wyniki gospodarki żelazowej u kilkuset pacjentek.
BĄDŹ CIERPLIWA/-Y
Poziom ferrytyny nie podniesie się z dnia na dzień. Wykonuj kontrolne badanie krwi co 2-3 miesiące i obserwuj, czy następuje poprawa. Nie skupiaj się jednak wyłącznie na wynikach badań , ale obserwuj, czy objawy obniżonego poziomu ferrytyny ustają, a włosy przestają Ci wypadać.
W przypadku wątpliwości, dobrze jest skonsultować się ze specjalistą. Przy tej okazji zapraszam Cię na konsultacje do mojej kliniki Hair&Skin Therapy w Warszawie.
0 komentarzy