xl9b20d47q5y3tkbjq4b34fo3g7ogc

Cocamidopropyl Betaine – czy ten składnik jest szkodliwy?

gru 22, 2023

Widzisz w składzie kosmetyku Cocamidopropyl Betaine i już wiesz, że to szampon słabej jakości? Słyszałaś, że to CAPB uczula, podrażnia i ogólnie szkodzi Twojemu zdrowiu? Myślisz, że masz uczulenie na ten składnik kosmetyczny? 

 

A co gdybyś dowiedziała się, że to wszystko to SZUM INFORMACYJNY?

Że można używać Cocamidopropyl Betaine i nie jest on szkodliwy?

Zacznijmy od tego czym Cocamidopropyl Betaine jest. To substancja, którą dodaję się do kosmetyków w celu stabilizacji, wytworzenia piany oraz poprawy konsystencji. Jej działanie kosmetyczne odpowiada za usunięcie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. Cocamidopropyl Betaine stosowany jest w szamponach, odżywkach oraz żelach pod prysznic.

 

Skoro jest tak niebezpiecznym związkiem, to dlaczego jest tak powszechnie wykorzystywany w produkcji kosmetyków? 

 

W 2004 roku został przez USA uznany za alergen, ale gdyby się zastanowić orzechy, jaja, ryby to też alergeny, a są bardzo odżywcze i pożądane w naszej diecie. 

Analogicznie, CAPB może wywołać reakcję alergiczną, ale nie oznacza to, że ją faktycznie wywoła.

Ważną informacją jest to, że jeżeli u kogoś nie występuje uczulenie na ten surowiec, to jest on pożądaną substancją, ponieważ dla większości jest on łagodny dla skóry i błon śluzowych, a nawet niweluje drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych

Wiesz, że możesz potencjalnie ocenić, czy to akurat Ty jesteś nadwrażliwy na ten częsty składnik szamponów? Po użyciu preparatu z tym składnikiem oceń stan swoich dłoni, twarzy, oczu i wszystkiego, co mogło mieć kontakt ze środkiem. Jeżeli czujesz świąd, widzisz zaczerwienienie, zmiany dermatologiczne, warto zrobić próby uczuleniowe w tym kierunku. Jeżeli świąd czujesz tylko na skórze głowy, najprawdopodobniej przyczyna leży zupełnie gdzieś indziej (np. masz łojotokowe zapalenie skóry bądź łupież).

 

Dlaczego posiadając tę wiedzę wciąż tak źle mówi się o Cocamidopropyl Betaine? 

 

Prawdopodobnie z błędnej interpretacji niektórych faktów! CAPB jest efektem połączenia oleju kokosowego z dimetylaminopropylaminą, ta substancja jest już uznana za drażniącą, niebezpieczną oraz powodującą wysypkę. 

W produktach końcowych (np. szampon) wysokiej jakości po przeprowadzeniu procesów technologicznych ww. składnik nie występuje. 

 

W takim razie unikać CAPB, czy nie?

 

Nie, ponieważ jest to surowiec łagodny i bezpieczny, jeżeli występują u nas niepokojące objawy, należy skorzystać z pomocy specjalisty, np. alergologa lub dermatologa, w celu wykluczenia alergii na składnik Cocamidopropyl Betaine.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W Hair&Skin Therapy skupiamy się na odnalezieniu prawdziwej przyczyny powstawania problemów ze skórą oraz włosami i działaniu długofalowym, a nie chwilowej eliminacji objawów dysfunkcji skóry. 

Pracujemy z trądzikiem, przebarwieniami, bliznami potrądzikowymi, działamy anti-aging. Wykonujemy zabiegi przeciw wypadaniu włosów, stymulujące wzrost włosów, niwelujące objawy łupieżu, łojotokowego zapalenia skóry, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy. Oczyszczamy skóry z nadmierną warstwą krystalizacyjną, łupieżem kosmetycznym. Zalecamy odpowiednie wsparcie suplementacyjne, dajemy wskazówki dietetyczne i dotyczące stylu życia. 

Jesteśmy w Warszawie na Bielanach. 

Zobacz inne wpisy

Fitoestrogeny dla skóry i włosów

Fitoestrogeny dla skóry i włosów

Ostatnio coraz częściej słyszysz o fitoestrogenach, ale dlaczego? Czym one właściwie są i jaką pełnią rolę? W poniższym tekście poznasz odpowiedź na pytanie, czy warto wiedzieć, czym są...

czytaj dalej